Avocado

Avocadoträdet kommer ursprungligen från norra Sydamerika, där det har odlats mycket länge. Avocado (Latin: Persea americana) var uppskattad bl a hos Aztekerna, då spanjorerna kom till Sydamerika. Första gången den blev omtalad i Europa var 1519 i en spansk skrift. Nu odlas den allmänt i tropiska och subtropiska områden med Mexico som den största producenten. Också i Medelhavsområdet, bl a i Israel och Spanien, odlas avocado. Frukterna växer på höga träd. De skördas omogna. Det finns olika sorter med skiftande form och färg. Botaniskt är den ett bär med ljust, grönaktigt fruktkött omkring ett stort frö. Fröet som inte äts kan väga upp till 25% av fruktens totala vikt. Fruktköttet är gult, mjukt, nästan smöraktigt i konsistensen. Smaken är mild med lätt nötsmak.

Förvaring/hantering:

Idealkrav för avocado är +7-13°C, 85-90% Rf. Avocadon är temperaturkänslig och mycket känslig för kylskador och etylen.Mogen avocado håller sig drygt en vecka i kylskåpets grönsakslåda.

Frukten delas på längden och kärnan tas bort. Fruktköttet missfärgas snabbt efter delning, för att motverka detta kan man droppa lite citron över snittytorna. Fruktköttet är gult, mjukt, nästan smöraktigt i konsistensen. Smaken är mild med lätt nötsmak och den framträder bättre om man kryddar med litet citron/citronpeppar och salt.

 

Näringsvärde per 100 g.

Energi 160 kcal/670kJ
Vatten (g) 74
Protein (g) 2
Fett (g) 15,3
Kolhydrater (g) 4,1
Kostfiber (g) 3,3
Kalium (mg) 600
Kalcium (mg) 11
Järn (mg) 1
Selen (µg) 1
ß-karoten (µg) 366
C-vitamin (mg) 8

Produktnamn Engelska: Avocado
Produktnamn Franska: Avocat, Poire-avocat
Produktnamn Tyska: Avocato
Produktnamn Spanska: Avocado

/Global/Frukt-gronsaker/Fruktkorg%20130x140.jpg Frukt /Global/Blommor/Roda%20rosor%20130x140.jpg Blommor /Global/DFC/Sallad/Produkt%20ruta/Produktomr_caesar.png Färdigskuren sallad /Global/Gemensamma/banan.jpg Bananer